Az összes Natura termék a webáruházban
Kiszerelés: 500g
Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző.
Információ: Készleten, szállítható
A termék ára: 540 Ft
Egységár: 1 080 Ft / kg
Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs), mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.
A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpa hasznos a levesben az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. Atermészetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.
Megpiríthatjuk a sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot ez nagyon praktikus, és az otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel szemben.
A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot.
Rágás közben a kása több nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban, pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük.
A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.
Hogy érdemben fejezhessük be a kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el. Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle, utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek.
Ugyanakkor az egyoldalú táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag lehetőségeket.
A kendermagban található fehérje az emberi szervezet számára a leginkább hasznosítható növényi eredetű fehérje. Könnyen emészthető, nagyon gyorsan felszívódik és mind a 21 aminosav megtalálható benne.
A köles lugosító hatású, ásványokban gazdag, különösen magnéziumban és vérképző vasban, esszenciális, kénes aminosavakban, kötőszövet építő szilíciumban, és a fogakat, csontokat erősítő kalciumban és fluorban.
Kitűnő élelmirost, ásványi-anyag és vitaminforrás. Magas százalékban tartalmaz Omega-3 zsírsavat és proteinben gazdag. Rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tehetjük étrendünket.
A zab a gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető.
A magkeverék felhasználható kenyérsütéshez a tésztába keverve vagy felületi szóráshoz, illetve müzlibe, salátákhoz.
Instant reggeli kása. Fogyasztható natúr, zöldséggel vagy gyümölccsel, használható levesek és szószok sűrítésére.
2024. március 20. 08:17, szerda
A VIOLA Paris olyan gél formulájú vitaminkészítményeket kínál, amelyek a vitaminbevitel új generációját képviselik, és jelentősen meg tudják könnyíteni a mindennapi vitaminbevitelt. Valamennyi VIOLA Paris gélvitamin laktóz-, glutén-, színezék-, ízesítés- és cukormentes.
2024. március 13. 08:13, szerda
A probiotikumok rendszeres pótlása kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer normál működésében és az egészség fenntartásában.
2024. március 06. 06:22, szerda
A Natur Tanya Omega-3 TG – Vadvízi halolaj kapszula vadvízi halolajból készül, triglicerid formában, ami a legkönnyebben felszívódó omega-3 zsírsav forma. Az Omega-3 TG magas EPA és DHA tartalommal rendelkezik, ezáltal jelentősen hozzájárulhat többek között a szív, az agy és a szem egészségéhez.