ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

GCA 2700 kurkuma és ördögkarom kivonat az ízületek egészségéért!

« Előző termék Következő termék »

Akciós termék Natura pirított hántolt árpa

Natura pirított hántolt árpa

Kiszerelés: 500g

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző.

Információ: Készleten, szállítható

A termék ára: 540 Ft

Egységár: 1 080 Ft / kg

Kosárba teszem

15 000 Ft felett ingyenes szállítás »

Termékleírás

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs), mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre, sőt még vizelethajtó hatású is.

A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpa hasznos a levesben az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. Atermészetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket.

Megpiríthatjuk a sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot ez nagyon praktikus, és az otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel szemben.

A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot.

Rágás közben a kása több nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban, pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük.

A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.

Hogy érdemben fejezhessük be a kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el. Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle, utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek.

Ugyanakkor az egyoldalú táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag lehetőségeket.

Amire még szüksége lehet

Akciós termék Organiqa Bio Hántolt Kendermag

A kendermagban található fehérje az emberi szervezet számára a leginkább hasznosítható növényi eredetű fehérje. Könnyen emészthető, nagyon gyorsan felszívódik és mind a 21 aminosav megtalálható benne.

Kosárba teszem

Akciós termék NaturTanya hántolt köles

A köles lugosító hatású, ásványokban gazdag, különösen magnéziumban és vérképző vasban, esszenciális, kénes aminosavakban, kötőszövet építő szilíciumban, és a fogakat, csontokat erősítő kalciumban és fluorban.

Kosárba teszem

Akciós termék Natura lenmag

A lenmag tartalmaz magas százalékban Omega 3 zsírsavakat.

Kosárba teszem

Akciós termék Szafi Reform Chia mag

Kitűnő élelmirost, ásványi-anyag és vitaminforrás. Magas százalékban tartalmaz Omega-3 zsírsavat és proteinben gazdag. Rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tehetjük étrendünket.

Kosárba teszem

Akciós termék Natura hántolt zab

A zab a gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető.

Kosárba teszem

Akciós termék Natura magkeverék

A magkeverék felhasználható kenyérsütéshez a tésztába keverve vagy felületi szóráshoz, illetve müzlibe, salátákhoz.

Kosárba teszem

Akciós termék Naturmind Instant köles kása

Instant reggeli kása. Fogyasztható natúr, zöldséggel vagy gyümölccsel, használható levesek és szószok sűrítésére.

Kosárba teszem

Akciós termék Biorganik bio quinoa puffasztott

Müzlikbe, salátákba, töltelékekbe

Kosárba teszem

A vitaminbevitel új generációja! Próbálja ki az azonnali felszívódású VIOLA Paris gélvitaminokat!

A vitaminbevitel új generációja! Próbálja ki az azonnali felszívódású VIOLA Paris gélvitaminokat!

A VIOLA Paris olyan gél formulájú vitaminkészítményeket kínál, amelyek a vitaminbevitel új generációját képviselik, és jelentősen meg tudják könnyíteni a mindennapi vitaminbevitelt. Valamennyi VIOLA Paris gélvitamin laktóz-, glutén-, színezék-, ízesítés- és cukormentes. 

Tovább olvasom »

Hogyan válasszunk körültekintően élőflórás készítményt?

Hogyan válasszunk körültekintően élőflórás készítményt?

A probiotikumok rendszeres pótlása kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer normál működésében és az egészség fenntartásában. 

Tovább olvasom »

Az Omega-3 pótlásához próbálja ki a kitűnően felszívódó, prémium minőségű Natur Tanya Omega-3 TG – Vadvízi halolaj kapszul

Az Omega-3 pótlásához próbálja ki a kitűnően felszívódó, prémium minőségű Natur Tanya Omega-3 TG – Vadvízi halolaj kapszul

A Natur Tanya Omega-3 TG – Vadvízi halolaj kapszula vadvízi halolajból készül, triglicerid formában, ami a legkönnyebben felszívódó omega-3 zsírsav forma. Az Omega-3 TG magas EPA és DHA tartalommal rendelkezik, ezáltal jelentősen hozzájárulhat többek között a szív, az agy és a szem egészségéhez.

Tovább olvasom »

Dydex méhpempők
Iratkozzon fel hírlevelünkre!